MÜBADİL AİLE HİKAYELERİ: Necdet AKAR'ın Aile Hikayesi

Vaktiyle bizim topraklarımız olan (ki, Osmanlı toprakları) Selanik ve çevresine gidişimiz Konya'dan olmuştur. Atalarımız hep bizlere Konya'dan giderek Rumeli'ye yerleştiğimizi söylemişlerdir.
 
Annemin babası Arif YONAR, geçmişte yaptığı konuşmalarında "Biz Selçuktan geldik, bize Selçuklu derler. Engürü tarafında Konya var, bir Engürü'ye gitsem, Oradan da Konya'ya geçsem, Konya'da yatan Atalarıma bir dua okusam" dermiş... 

Ve yine dedem sözlerine devamla, Annem tarafından Seyit Ali Amcamızın eşi Ramize Yengemiz ile evlenmesi üzerine, Yengemizin köylüleri "Kızımız Selçuğa gelin gitti. (Selçuklu soyuna) Selçuklu soyu köklü ve asil bir soy olarak bilinir." derler ve her zaman konuşurlarmış. Dedem bu hususu devamlı anlatırmış.

MÜBADİL ŞEHİRLER-NİĞDE GEZİSİ / Sertaç CİHAN

18-19 Nisan tarihleri arasında dernekle birlikte Niğde ve köyleri gezimizi düzenledik ve şahane anılarla geri döndük. İlk durağımız Dedemin ve babaannemin köyü Hasaköy (Αξός) idi. Köyün sakinleri ve akrabalarım bizi köy kahvesinde karşıladılar. Kısa bir selamlaşma, kucaklaşmanın ardından getirilen çaylar, pideler ve ayranlarla bizi ağırladılar. Gönlü zengin Anadolu insanları, tüm misafirperverlikleri ile 40 kişiyi yedirip içirip gönderdiler.
Biz de onlara şükranlarımızı belirtip, dostluğumuz pekişmesi için Derneğimizin flamasını, lokum ve takvimimizi hediye ettik. Emeği geçen tüm Hasaköylülere, ileri yaşlarına rağmen hoş geldiniz demeye kadar gelen babamın amcasının çocukları Mecit ÖZTEPE, Kerim ÖZTEPE'ye 2.derece kuzenim Erdal ÖZTEPE ile Ertuğrul YILMAZ, Kenan DEMİR, Bayram YILMAZ, Orhan SÜZER, Ali AKSU ve Sinan ARPAT'a çokk teşekkür ederiz.

ANKARA BAROSU BAŞKANINA DERNEĞİMİZ ADINA TEŞEKKÜR PLAKETİ


Ankara Barosu Başkanı Sn. Av. Hakan Canduran'a Mübadelenin 92. Yılı münasebetiyle düzenlediğimiz etkinliklere verdiği desteklerden dolayı Ankara Lozan Mübadilleri Derneği üyeleri adına Dernek Başkanı Serdar Akar ve Mali Sekreter Necati Eyduran tarafından bir plaket sunulmuştur.


Dernek Başkanımız Necati EYDURAN

Dernek Başkanımız Necati EYDURAN'ın Özgeçmişi

03.09.1955 Yılı Çatalca Elbasan köyü doğumludur.
Akaryakıt, madeni yağ, prefabrik konut ve tekstil konularında faaliyet gösteren özel sektöre ait bir firmada; sırası ile muhasebe-personel-satın alma ve finans bölümlerinde 1977 Ağustos ayından, 2015 Nisan ayına kadar çalışmıştır. 1961 yılından beri Ankara'da ikamet etmektedir. Evli, bir erkek ve bir kız çocuk babasıdır.

Derneğimizin kurucularından olup; 4 dönem Dernek Mali İşler Sekreterliğini; 05.08.2016-08.02.2017 arasında Dernek Başkanlığını yürütmüştür. 18.02.2017 ve 23.02.2019 tarihlerinde yapılan Olağan Genel Kurullarda yeniden Başkan seçilmiştir.

2. kuşak Mübadil olup, Baba ve Anne tarafı Kozani-Nasliç (Neopoli)-Vrongişta (Kaloneri) köyü Mübadili olup; Çatalca-Elbasan köyüne iskan edilmişlerdir.

Serdar AKAR



Dernek Başkanlarımızdan Serdar AKAR'ın Özgeçmişi


01.01.1962 Kırıkkale doğumludur. Burdur Gazi İlkokulu (1., 2. ve 3 sınıf), Nevşehir 20 Temmuz İlkokulu (4. sınıf), Cumhuriyet İlkokulu (5. sınıf), Ordu Merkez Orta Okulu, Ankara Atatürk Lisesi, 1983 Haziran Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye ve Planlama Bölümü mezunudur.

1983 Kasım ayında Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünde Raportör Yardımcısı (Meslek Memuru) olarak göreve başlamıştır. 1984 Haziran-1985 Aralık tarihleri arasında askerlik hizmetini yerine getirmiştir. 1986 yılında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı, 1990 yılında ise Uzman olmuştur. 1990 Ekim-1993 Ekim tarihleri arasında Suudi Arabistan Cidde Ekonomi ve Ticaret Müşavir Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1994-2001 yılları arasında Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, 2001-2008 yılları arasında Serbest Bölgeler Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 22 Aralık 2008 tarihi ile 22 Aralık 2012 arasında Türkmenistan Aşkabat Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri olarak görev yapmıştır. Bilahare Aşkabat Ticaret Müşavirliğinde 2013 Nisan ayından Ekim ayına kadar 6 ay Geçici Görevli olarak bulunmuştur.

Halen Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünde Dış Ticaret Uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Baba tarafı Kayalar Terepişte ve Uçana’dan, anne tarafı Çalcılar ve Selanik`tendir.

Evli, 2 kız çocuk sahibidir.

NİĞDE GEZİMİZ 18-19 NİSAN'DA YAPILACAK

Niğde ve Köylerine iskan edilen Mübadil kardeşlerimizle buluşmaya gidiyoruz.

TARİH: 18-19 Nisan 2015 (Cumartesi-Pazar)

PROGRAM:

18 Nisan 2015 Cumartesi
  • 07:30 Ankara’dan hareket
  • Aksaray Orhan Ağaçlı Tesislerinde Mola 
  • Hasaköy-Gölcük-Konaklı-Aktaş (Andaval)-Gümüşler
  • 18:00 Niğde Grand Otel’e yerleşme
  • 19:30 Akşam Yemeği (Katılımcıya aittir)
19 Nisan 2015 Pazar
  • 07:30 Otelde sabah kahvaltısı
  • 09.00 Otelden hareket 
  • Niğde şehir gezisi-Yeşilburç-Kayaardı-Fertek
  • 14:30 Fertek’te öğle yemeği (Katılımcıya aittir)
  • Koyunlu-Bor-Kemerhisar-Aksaray-Ankara

YEŞİLBURÇ HELVA GÜNÜ ŞENLİKLERİ 19 NİSANA ERTELENDİ


Niğde'nin Yeşilburç Köyünde 12.04.2015 günü yapılacak Helva Günü Şenlikleri o tarihte oluşacak hava muhalefeti nedeniyle şenlikler 19.04.2015 Pazar gününe ertelenmiş bulunmaktadır.
Ankara Lozan Mübadilleri Derneğinin Niğde ve mübadil köyleri gezisi kapsamında 19.4.2015 Pazar günü Yeşilburç'ta olacağız ve bu şenliğe üyelerimizle birlikte katılacağız.
Niğde gezimize katılmak isteyenler en geç 10.04.2015 cuma gününe kadar 0.537.0151227 numaralı telefonu arayarak kayıtlarını yaptırabilirler. Gezi detaylarını www.almd.org sitemizden görebilirsiniz.

GELENEKSEL YEŞİLBURÇ HELVA GÜNÜ ŞENLİKLERİ 19 NİSAN'DA YAPILACAK


Geleneksel Helva Günü Şenlikleri bu yıl Niğde'nin Yeşilburç Köyünde 19.04.2015 Pazar günü yapılacak.



Helva Günü Şenlikleri geleneği Yeşilburç'lu Mübadillerin, Mübadele öncesi dönemden beri yaptıkları ve halen sürdürdükleri bir gelenek olup, Sayın Aycan YILMAZ tarafından bildirilen tarihçesi şöyle:


MÜBADİL AİLE HİKAYELERİ: Şengül Günay KAYALAR'ın Kesriye’li Babannesi ve Dedesinin Hikayesi



Babaannemin ismi Fatma, Dedemin ismi Kani... Her ikisi de 1315 Kesriye doğumluymuş. Babaannemin babası Osmanlı Ordusunda Subay rütbesindeymiş. Bir de erkek kardeşi varmış. Babası ve erkek kardeşi Balkan harbine gitmişler ve bir daha geri dönememişler.

MÜBADİL AİLE HİKAYELERİ: Kozana Ağsaklı Köyünden Haydar'ın (Gürkan) Hikayesi / Sertaç CİHAN

Annemin babası Haydar Dedem

01.07.1912  Yunanistan Kozana Aksakallı'nın Davarlı mahallesi doğumlu. Baba adı Mustafa, anne adı Ayşe... Köyün isminin  birçok söyleniş şekli var. İsaklı, Ağsaklı, Aksakallı... Şimdiki Yunanca ismi ise Lefkara... Haydar Dedemin babası Mustafa; Balkanlarda huzursuzluk başlamadan önce bir katlı, iki odalı, iki ara hayatı, dört ara saman hanesi, iki ara ahırı olan, ahırında 2 merkebi, 3 keçisi, 1 koyunu olan, 34 dönüm arazisi, 4 dönüm bağında her nevi mahsulatı ve her çeşit üzümü yetiştiren bir çiftçi...