GELENEKSEL YEŞİLBURÇ HELVA GÜNÜ ŞENLİKLERİ 19 NİSAN'DA YAPILACAK


Geleneksel Helva Günü Şenlikleri bu yıl Niğde'nin Yeşilburç Köyünde 19.04.2015 Pazar günü yapılacak.



Helva Günü Şenlikleri geleneği Yeşilburç'lu Mübadillerin, Mübadele öncesi dönemden beri yaptıkları ve halen sürdürdükleri bir gelenek olup, Sayın Aycan YILMAZ tarafından bildirilen tarihçesi şöyle:



1890 yılında Yunaniatan'ın Grevena şehrine bağlı eski adı Krifçi, yeni adı Kivotos Köyü ve civarında salgın bir hastalık (Kolera olduğu sanılan) meydana gelmiş ve bu hastalık ani ölümlere sebebiyet veriyormuş. Toplu ölümlere de sebep olan bu hastalık karşısında Krifçi Köylüleri ve aileler çaresiz kalmışlar.

Köylüler bir gün Cuma namazını kılmak için camiye gittiklerinde camide cemaatin arasında bir yabancı görmüşler. Bu yabancı kişi oradakilere cemaatin neden az olduğunu sormuş. Onlar da Köyde bir salgın hastalığın olduğunu, insanların evde hasta yattığını, bir bölümünün de öldüğünü ve bundan dolayı cemaatin az olduğunu söylemişler. 

Yaşlı yabancı cemaati dinledikten sonra bu hastalıktan kurtulunması için Cuma günü Cuma namazından önce her ailenin helva yapımı için gerekli malzeme (İnce bulgur, şeker, pekmez, yağ vs.) katkısında bulunması şartıyla helva yapılması, helvanın Köy halkına şifa niyetiyle dağıtılması, bu helva gününün her yıl tekrarlanması ve Cuma namazından sonra da dua edilerek herkes tarafından yenilmesi tavsiyesinde bulunmuş.

Şifa arayan çaresiz Krifçi Köylüleri de bu tavsiyeye uyarak bir Cuma günü caminin avlusunda helva yapıp bütün Köy halkı olarak yemişler. Yenilen bu helvadan sonra Köylüler salgın hastalıktan kurtulmuşlar. Tavsiyede bulunan o yaşlı kişiyi gerek cemaatin arasında ve gerekse o bölgede bir daha gören olmamış. Salgın hastalığın geçmesi üzerine Krifçi Köylüleri bu tavsiyeye uyup helva gününü her yıl Mart ayının son Cuma günü bir gelenek olarak yapmaya karar vermişler.

Bu şenlikte kazanlarda pişirilen helva, Cuma namazı sonrası okunan dualardan sonra caminin avlusunda toplanan köy halkına aileler bazında dağıtılır ve helvayı orada tüm aileler birlikte yerlermiş. Bu şenlik esnasında köyün gençleri çeşitli oyunlar oynarlarmış. Bu şenlik sadece Krifçi Köyünde yapılır, diğer komşu köylüler de bu şenliğe davet edilirmiş. 

Helva şenliği geleneği son iskan yeri olan Niğde'nin Yeşilburç Köyünde 1960' lı yılların başlarına kadar düzenli bir şekilde yapılmaya devam edildi ve ondan sonra da terk edildi. Bu geleneğe 2003 yılından itibaren tekrar başlandı.

Yeşilburç Köyü soğuk ve sert bir iklime sahip olduğu için, daha iyi ısınan bir havada yapılmasını ve katılımın çok olmasını (Yeşilburç dışında yaşayanların da gelmesini) sağlamak için şenlik, Nisan ayının ikinci Pazar günü yapılmaya başlandı.