RUMELİ TURU 29 AĞUSTOS – 3 EYLÜL 2015

Ankara Lozan Mübadilleri Derneği olarak, üyelerimizden ve dostlarımızdan gelen talepler doğrultusunda Atalarımızın topraklarına, yaşadıkları yerlere bir gezi yapmaya karar verdik. 29 Ağustos – 3 Eylül 2015 tarihlerinde Rumeli Turumuzu gerçekleştirdik.

Rumeli Turumuza 37 kişi katıldı. Turumuz kapsamında 6 gün içerisinde 33 yerleşim birimi ziyaret ettik.

Bu ziyaret kapsamında en anlamlı ziyaretimizi 30 Ağustos Zafer Bayramında Selanik’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün evini ziyaret ederek gerçekleştirdik.

Turumuzda Atalarımızın yaşadıkları yerleri ziyarette çok duygusal anlar yaşadık. Herkes Atalarının yaşadıkları yerlerden, Atalarının mezarlarına dökmek üzere toprak ve çeşmelerden sular aldı.



Köylerimizin çeşmelerinden sular içtik



Mübadele kapsamında Anadolu’dan gelen pek çok Rum dostlarımızla karşılaştık ve sohbetler ettik ve getirdiğimiz hediyelerimizi verdik.

Turumuz kapsamında yine Vathilikos (Keçiler) köyünde daha önce Ankara’da karşılaştığımız Rum Mübadilleri Derneği Başkanı Andreas kardeşimiz bizlere hediye sundu. Bizlerde kendilerine hediyelerimizi sunduk. Bizleri mükemmel bir karşıladılar. Kapadokya Halk Oyunlarına eşlik ettik. Bizim Ankara oyun havalarımıza da onlar eşlik ettiler.


Turumuzun dönüşünde Dedeağaç’ta Kapadokya Rum Mübadillerinin Derneğinin Başkanı Thefanis kardeşimizi ziyaret ettik. Karşılıklı hediyelerimizi verdik. Bize mübadele ile ilgili bir video seyrettirdi. Hepimiz o günleri anarak ağladık. Mübadelede gelenlerin yanlarında getirdikleri eserlerden oluşan müzeyi ziyaret ettik.

Çok duygusal anlar yaşadığımız Rumeli Turumuzu Meriç nehrinin üzerinden geçip Türkiye’ye dönerek tamamladık.